reede, 14. aprill 2017

Nädal 9. Arvustus: Kuidas saada häkkeriks

Selle nädala teemas oli arvustada Eric S. Raymondi How To Become A Hacker (Kuidas saada häkkeriks). Arvustuse aluseks kasutasin Kaido Kikkase poolt tõlgitud artiklit.
Artiklis antakse selgitus, kes on üldse häkker. Ühtset definitsiooni ei ole, kuid artiklist jäi meelde, et häkkerid on positiivsed ja neid tuleb eristada kräkkeritest. Häkkerid teevad asju, kräkkerid lõhuvad neid. Kräkkerid on siis häkkerite vastandid, kuid tavainimesed kahjuks panevad häkkerite külge ka kräkkerite teod.

Kuigi artikkel oli keskendunud eelkõige arvutitega seotud häkkerlusele, siis ka siin viidati, et samu põhimõtteid saab kasutada ka teistel eluvaldkondades. Isegi kui 100% häkkeriks selle raamatu kriteeriumite järgi ei saa (kas pole piisavalt teadmisi, võimalust kuuluda arendusgruppidesse, saada tunnustatud teiste poolt jms) tasub vähemalt osaliselt neid ideid järgida. Üldiselt on igal alal vajalik, et õppimisel oleks keegi mentor(id), kes sind toetavad ja Sa ka ise pead olema valmis toetama teisi, kes samal ajal tegevust alustavad. Ei ole mõtet sellele, et avastad midagi huvitavat ja siis hoiad avastatud kiivalt endale.

Häkkeriks saada ei ole lihtne ja lisaks teadmisetele on vaja ka õiget suhtumist ning lõpuks ka saatust häkkerite hulgas. Kui ühte neist kolmest ei ole siis on häkkeriks saamine väga raske. Samas häkkeriks saamine ei peaks eraldi eesmärk, vaid pigem asjade loomulik kulg. See artikkel annab häid juhiseid, mida peaks tegema (olema pühendunud, hoolikas/täpne (lohaka vastand), vältima korduvaid tegevusi, mida on võimalik automatiseerida (kasulik igal alal), tegelema sellega, mis Sulle meeldib ja milles Sa hea oled (või vähemalt arvad olevat) jms) ja mida peaks vältima (kräkkimine, au ja kuulsuse taga ajamine jms).

Kui artikli esimeses osas kirjutati rohkem teoreetiliselt poolest, mis  häkkeri olemusest ja suhtumisest. Siis teises pooles anti ka kasulikke näpunäiteid, mida tegema peaks, et häkkeriks saada. Aga need näpunäited on kindlasti kasulikud ka juhul kui eesmärgiks ei ole häkkeriks saamine vaid pigem näiteks lihtsalt paremaks „arvutiinimeseks“ aga ka lihtsalt paremaks inimeseks saamine. Kõike linke ei jõudnud küll veel avada ja nendega tutvuda aga vähemalt on nüüd teadmine, kust kasulikke linke leida.

Artiklis mainiti mitu korda Pythonit ja selle sobivust alustamiseks. See artikkel innustas mind kindlasti veelgi enam Pythonit õppima, tegelikult innustas seda tegema üks Pythoni arendaja, keda võib pidada häkkeriks ja kes kannab endas häkkeri tunnuseid. Tema nimelt ütles, oma kunagisele tööandjale, et ta soovib arendada Pythonis ettevõttele äriliselt kasulikke programmijuppe, kuid teeb seda vaid juhul kui kood saab avalikuks ja teised saavad seda nii kasutada kui muuta (täiendada). Äriettevõtetes sellise arusaama läbi surumine on nähtavasti väga raske aga tema sai sellega hakkama ja tänu temale tekkis ka mul üldse taas huvi programmeerimise vastu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar